TESTE ȘI MĂSURĂTORI ELECTRICE, INSPECȚII ȘI DIAGNOZĂ
ICM oferă o gamă largă de teste și inspecții care ajută la utilizarea optimă cu prelungirea duratei de viață a mașinilor electrice. Împreună cu clienții noștri putem planifica și desfășura testele și inspecțiile cu scopul de a obține următoarele beneficii:
1. Optimizarea exploatării și îmbunătățirea fiabilității
2. Creșterea profitabilității prin minimizarea opririlor neplanificate
3. Îmbunătățirea siguranței
4. Informații precise privind planurile de mentenanță
5. Evaluarea stării mașinilor electrice și a componentelor acestora, identificarea punctelor
critice.
6. Gestionarea cât mai eficientă a activelor
7. Prevenirea accidentelor ce pot răni oameni sau ce pot produce daune mediului.
Măsurători ale rezistenței de izolație, coeficient de absorbție, indice de polarizare, indice de descărcări dielectrice.
Megaohmetrul permite, pe lângă măsurătorile uzuale de izolație, efectuarea de probe de ținere a izolației la tensiuni de până la 10kV, în curent cuntinuu. Testul poate fi efectuat fie prin aplicarea directă a tensiunii de ținere, fie prin creștere în STEP sau RAMP a valorii prescrise.
Măsurarea rezistentei ohmice ale bobinajelor.
Putem realiza măsurători de rezistență ohmică la curenți de până la 10A, cu o rezoluție de 0.1 µΩ. Acesta permite realizarea de măsurători de continuitate și rezistență ohmică bobinaje mașini electrice (stator, rotor, excitație, etc.). Precizia măsurătorilor efectuate poate oferi informații extrem de importante privind starea bobinajelor și starea conexiunilor.
Inspecții videoscopice (mașini montate sau demontate, inspecții bobinaj rotor, cutii de borne, etc.).
Echipamentul de ultimă generație de videoscopie permite inspectarea vizuală chiar și a echipamentelor nedemontate. Acesta este echipat cu o camera performantă ce elimină reflexiile suprafețelor, obținând imagini fidele ce permit identificarea fără dificultate a oricăror nereguli.
Verificarea împănării statoarelor mașinilor electrice.
Verificarea împănării se realizează cu un echipament dedicat format dintr-o unitate centrala si un generator-cititor mecanic de impuls. Prin softwareul dedicat acesta înregistrează,
pentru fiecare pană în parte, valoarea indicelui relativ de împănare si emite în mod automat harta împănării. Dacă prin metoda clasică de verificare prin ciocănire puteau exista dubii în privința interpretării rezultatelor, acum testarea se realizează într-un mod mult mai precis.
Verificarea miezului magnetic stator prin metoda El-Cid.
Cu echipamentul El Cid efectuăm verificari ale miezurilor magnetice ale statoarelor de tubo și hidro-generatoare, motoare sincrone și asincrone de medie tensiune și mare putere.
Deoarece nu este necesara excitarea miezului decat la 4% din valoarea nominală, necesitățile referitoare la puterea necesara efectuării probei sunt mult reduse comparativ cu cele ale verificării prin metoda Ring Test. Softwareul dedicat oferta interpretări cu identificare precisă a locurile de defect și a amplitudinii defectului.
Măsurarea factorului de pierderi dielectrice tanδ și al descărcărilor parțiale
Cu echipamentul integrat PowerMaxx și DeltaMaxx se pot realiza probe de înaltă tensine, măsurători ale unghiului de pierderi dielectrice tanδ și descărcări parțiale pe bobinaje de până la 600MW, cu teniuni aplicate de până la 15 kV. Rezultatele obținute oferă o imagine clară asupra stării sistemelor de izolație testate, precum și o estimare asupra duratei de viață a acestuia.
Verificarea la scurt-circuit între spire prin metoda RSO.
Cu reflectometrul se fac verificări ale scurtcircuitului între spire pentru bobinaje de turbogeneratoare, cu 2 si 4 poli. Măsurătorile se pot efectua atat static cât și dinamic, dacă rotorul este astfel contruit. Principalele efecte ale apariției scurt-circuitelor între spire sunt vibrații mecanice, incălziri locale cu distrugeri termice ale izolației de crestatură. Prin natura lor distructivă, scurt-circuitele între spire pot conduce la deteriorari ale lagărelor, puneri la masă, defecte ce pot scoate din funcțiune pe durate mari intreaga unitate.
Camera de termoviziune.
Verificarea prin termoviziune permite verificarea zonelor calde ale masinii în functionare, de la distanta, precum identificarea zonelor de supratemperatură și/sau a zonelor neetanșe, etc. De asemenea furnizează informații precise la efectuarea probelor de miez magnetic prin metoda Ring Test.
Alinierea cu laser
Alinierea cu laser se poate realiza pe echipamentelor cuplate rigid sau elastic. Spre deosebire de metoda clasică cu ceasuri comparatoare, alinierea cu laser nu este afectată dacă arborii prezinta ovalități sau bătăi.
Verificarea RTD
Echipamentul din dotare pemite verificarea termorezistențelor și calibrarea semnalelor citite în camera de comandă prin generarea de semnale precise rezistență-temperatură.
Echilibrări dinamice
În cadrul atelierului de mentenanță motoare electrice dispunem de echipament de echilibrare dinamică rotoare, atat de motoare electrice cât și de pompe, compresoare, etc. Echipamentul permite echilibarea rotarelor ce au turații nominale mult mai mari de 3000rpm în clasa de precizie G2.5.
Măsurători vibrații
Putem realiza masurători chiar și în locurile greu accesibile. Vibrațiile se pot măsura fie prin contact direct cu aparatul de măsură, fie cu un accelerometru extern de mare precizie, cu fixare magnetica.